HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Enorme inzet hulpdiensten voor vermiste duiker

Zondagmiddag 6 april 2008 zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt voor een vermiste duiker in het Zijpe op de kop van Sint Philipsland. Omstreeks tien minuten voor twaalf werd de brandweer van Sint Philipsland gealarmeerd voor een drenkeling aan de Sluisweg te Sint Philipsland. Tegelijkertijd werden ook de duikteams van Tholen en Goes gealarmeerd. Ook twee ambulances en de traumahelikopter uit Rotterdam werden naar de plaats des onheils gedirigeerd. De brandweer van Sint Philipsland rukte na enkele minuten met spoed uit. Onderweg gaf de alarmcentrale al door dat het incident niet aan de Sluisweg had plaatsgevonden, maar aan het einde van de Rijksweg, bij de oude veerhaven te Anna Jacobapolder. Een duiker was met vrienden omstreeks half 11 te water gegaan, waarna de duikers elkaar op zo'n 35 meter diepte kwijtraakten. En van hen was niet meer boven gekomen. Na zelf eerst enkele zoekpogingen gedaan te hebben sloegen de duikers alarm.

Toen de Fliplandse blusgroep ter plaatse kwam was al snel duidelijk dat zij weinig konden uitrichten voordat de duikers ter plaatse waren. Direct werd ook de blusgroep Stavenisse met het brandweervaartuig ter plaatse gevraagd. Deze blusgroep spoedde zich vervolgens naar de haven van Sint-Annaland, waar de boot te water is gelaten. Doordat ze op deze manier alleen de Krabbenkreek over moesten steken waren zij snel ter plaatse. Inmiddels stroomden de hulpdiensten toe op het voormalige veerplein. Toen de duikers ter plaatse kwamen gingen zij direct bij de zuidelijke pier te water, waar de duiker ook was verdwenen. Al vrij snel kwam ook het duikteam uit Goes ter plaatse die vervolgens per boot het Zijpe opgingen om verder uit de wal te kunnen zoeken. De gealarmeerde traumahelikopter cirkelde alvorens te landen enige tijd boven de plaats des onheils om te kijken of de duiker eventueel vanuit de lucht zichtbaar was.

Ondertussen waren ook de politie en enkele ambulances ter plaatse. Verschillende boten van de politie en particuliere bergingsbedrijven voeren over het Zijpe om te zoeken naar de vermiste man. De duikers van Tholen gingen bij de pier te water en doorzochten het water op een diepte van 0 tot 8 meter. De duikers van Goes gingen aan boord van de boot uit Stavenisse en doorzochten het water op een diepte van 8 tot 15 meter. Vijftien meter is de absolute diepte die een brandweerduiker mag gaan. Intussen waren ook diverse duikploegen uit Bergen op Zoom en Steenbergen ter plaatse, evenals de reddingsboot Harder van de KNRM en de Hellegat uit Dinteloord. Ook de brandweer van Brouwershaven op Schouwen-Duiveland kwam ter plaatse met een tankautospuit en een brandweervaartuig. Geronk in de lucht wees op het naderen van een politiehelikopter, afkomstig van de luchthaven Schiphol. Dit toestel heeft vanuit de lucht met infraroodapparatuur de omgeving afgezocht. Omstreeks vier uur 's middags werd de zoekactie door de hulpdiensten gestaakt, daar er geen hoop meer was dat de man levend gevonden zou worden. De week na het ongeval is door de Koninklijke Marine en de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten met sonarapparatuur gezocht in het Zijpe. Ook dit heeft vooralsnog geen resultaat opgeleverd.

Tekst en foto's: Jan-Willem KempeneersGrotere kaart weergevenAll rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia