HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Persbericht: Al veertig jaar in vuur en vlam

Het was in 1967 toen op een koude winteravond in november enkele jongens naar het huis van de toenmalige brandweercommandant Stouten gingen om te vragen of hij een jeugdbrandweer op wilde richten. Nu, veertig jaar later, viert de Fliplandse jeugdbrandweer haar 40-jarig jubileum. Op 1 maart wordt dit gevierd met een reŁnie voor alle (oud)-leden.

Eigenlijk bestond de jeugdbrandweer van Sint Philipsland vorig jaar november al veertig jaar, maar pas op 1 maart zal een reŁnie gehouden worden waar alle (oud)-leden met hun eventuele partner welkom zijn. In de achterliggende tijd zijn de adressen van de oud-leden zoveel mogelijk achterhaald en zijn deze aangeschreven. Inmiddels zijn al vele aanmeldingen binnen. Mocht er onverhoopt een oud-lid vergeten zijn dan kunnen zij zich altijd bij de organisatie melden.

Al lange tijd doet de Fliplandse jeugdbrandweer mee aan wedstrijden en dikwijls worden dan goede prestaties behaald. Twee keer werd zelfs de landstitel behaald. Binnen de gemeente Tholen is Sint Philipsland de enige kern met een jeugdbrandweer. Wel zitten jongeren van elders uit de gemeente in het korps. Op Sint Philipsland zelf is de jeugdbrandweer erg populair. De leiders hanteren dan ook een wachtlijst voor nieuwe leden. In de veertig jaar heeft het korps 108 leden gehad. Gemiddeld verlaten per jaar twee personen de jeugdbrandweer in verband met de maximumleeftijd van 18 jaar.

Sinds de oprichting fungeert het korps ook als kweekvijver voor de vrijwillige brandweer in Sint Philipsland. Ruim 80% van de huidige Fliplandse blusgroep bestaat uit vrijwilligers die ooit bij de Fliplandse jeugdbrandweer begonnen zijn. Ook elders in de gemeente of zelfs daarbuiten zijn de oud-leden terecht gekomen in de hulpverlening.

Tijdens de reŁnie op 1 maart 2008 in dorpshuis De Wimpel zijn alle (oud)-leden van harte welkom. Naast hen zijn ook de oud-burgemeesters van Sint Philipsland en Tholen uitgenodigd die de jeugdbrandweer altijd een warm hart toegedragen hebben. Momenteel wordt hard gewerkt aan een vervolg op het jubileumboekje dat verscheen tijdens het 25-jarig jubileum in 1992. Verschillende (oud)-leden verlenen hieraan hun medewerking door hun herinneringen op papier te zetten. Om dit feestelijke jaar te organiseren zijn sponsors gezocht. Zonder hun bijdrage kon dit allemaal niet georganiseerd worden en de organisatie is dan ook heel erg blij met alle inkomsten.

Mochten er (oud)-leden zijn die geen bericht hebben gehad van de organisatie dan kunnen zij via de website www.reuniejeugdbrandweer.punt.nl contact opnemen met de organisatie. Op deze website is ook allerlei nieuws over de reŁnie te vinden.

Tekst: Jan-Willem Kempeneers
Foto's: Jan-Willem Kempeneers en Archief


All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia