HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Grote zoekactie na melding van vermist kind

Maandagavond 5 mei 2008 zijn de hulpdiensten met groot materieel uitgerukt naar de Eendrachtstraat in Sint Philipsland. Een buurtbewoner had alarm geslagen toen hij een kind de vijver in had zien gaan en deze er niet meer uit was gekomen. Duikteams van de brandweer, maar ook twee ambulances en de politie rukten uit, evenals de traumahelikopter uit Nijmegen. Omstreeks acht uur werd de zoekactie beëindigd omdat niets in de vijver gevonden kon worden.

Omstreeks kwart over zes op Bevrijdingsdag werd de brandweer van Sint Philipsland gealarmeerd voor een drenkeling aan de Eendrachtstraat te Sint Philipsland. Tegelijkertijd werden ook de duikteams uit Tholen en Goes opgeroepen. Even daarvoor waren reeds twee ambulances naar de Eendrachtstraat gedirigeerd.

Binnen zeer korte tijd rukte de Fliplandse brandweer met de hoogste prioriteit uit naar de Eendrachtstraat. Van de alarmcentrale kreeg de blusgroep te horen dat een bewoner van een seniorencomplex 1-1-2 had gebeld toen hij een kind in het water van de brandvijver aan de Eendrachtstraat had zien gaan. Vervolgens had hij het kind van 5 of 6 jaar niet meer boven zien komen. Toen de brandweer ter plaatse kwam waren inmiddels een aantal buurtbewoners te water gegaan om te zoeken naar het kind. Ook enkele brandweerlieden gingen te water. “De mannen gooiden hun pakken uit en sprongen in het water”, aldus Officier van Dienst en brandweercommandant Koos de Feijter. Eén van de omstanders die te water ging was de 17-jarige Jorian van Duuren, in het dagelijks leven militair van beroep. “Het was erg smerig water en je zakt bijna tot je knieën in de modder”, zegt Van Duuren. “Het is erg vreemd om op deze manier in het water rond te lopen, met de gedachte dat je ieder moment iets verschrikkelijks aan kunt treffen.”

Toen na enige tijd de duikteams van Tholen en Goes ter plaatse kwamen zijn zij te water gegaan en hebben tot twee keer toe de vijver grondig doorzocht. De vijver heeft een doorsnee van zo’n 10 meter en is ruim anderhalve meter diep. Door een ketting te vormen konden de duikers vrijwel iedere centimeter van de vijver doorzoeken. Inmiddels was ook de traumahelikopter uit Nijmegen ter plaatse. De piloot van het gele gevaarte wilde landden op de driesprong Eendrachtstraat/Wilhelminastraat maar vloog uiteindelijk toch door om de heli op het voetbalveld aan de grond te zetten.

Toen omstreeks acht uur de duikers de vijver twee keer hadden doorzocht is besloten om de zoekactie te stoppen. Deze beslissing werd genomen omdat men twijfelde aan de juistheid van de meldingen en er niemand als vermist was opgegeven. Even is nog het plan geopperd om de vijver volledig leeg te pompen. Een haakarmvoertuig met een dompelpomp van de brandweer Sint-Annaland was hiervoor al ter plaatse gekomen. Omdat de duikers echter met vrijwel 100% zekerheid konden zeggen dat er niets in de vijver te vinden was is dit plan niet meer uitgevoerd. Omstreeks acht uur zijn alle hulpdiensten weer ingerukt. Burgemeester Nuis van Tholen is nog ter plaatse geweest om zich van de situatie op de hoogte te stellen. Het incident trok op deze mooie voorjaarsavond vele tientallen toeschouwers.

Tekst: Jan-Willem Kempeneers
Foto's: Jan-Willem Kempeneers en Diane van Duuren
All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia