HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
ALGEMEEN

De blusgroep Sint Philipsland maakt samen met de blusgroepen Tholen, Sint-Maartensdijk, Sint-Annaland en Stavenisse onderdeel uit van Brandweer Tholen. Voorheen was Sint Philipsland een zelfstandige gemeente met een eigen brandweerkorps. Toen de gemeente Sint Philipsland in 1995 fuseerde met de gemeente Tholen werd uiteraard ook de Fliplandse brandweer onderdeel van Brandweer Tholen. De blusgroep Sint Philipsland bestaat uit achttien manschappen.


Het korps heeft verschillende specialismen in huis, waaronder een gaspakteam en een WVD-team. De overige blusgroepen op Tholen hebben ook ieder hun eigen specialisme. Zo heeft de blusgroep Tholen een duikteam, Sint-Maartensdijk een speciaal hulpverleningsteam, Stavenisse een snelle boot met een vaarploeg en Sint-Annaland heeft een haakarmvoertuig met een dompelpomp- en hulpverleningshaakarmbak. Naast al deze specialismen heeft uiteraard iedere post de beschikking over een tankautospuit met eventueel een motorspuitaanhanger.


De algehele leiding van de brandweer is in handen van de burgemeester. Hij heeft officieel gezegd het opperbevel bij brand. Onder hem is de gemeentelijk brandweercommandant verantwoordelijk voor de vijf blusgroepen. Iedere blusgroep heeft een aantal bevelvoerders in de rang van onderbrandmeester of hoger. Ook heeft iedere blusgroep een aantal chauffeurs die tevens het diploma Brandweerchauffeur behaald hebben, want inhoudt dat zij met prioriteit 1 meldingen een brandweervoertuig mogen besturen. Voor de leiding bij grotere incidenten heeft Brandweer Tholen drie Officieren van Dienst. Zij draaien een piketdienst en hebben ťťn keer in de drie weken een week dienst.


Werd de brandweer vroeger vrijwel alleen voor branden gealarmeerd, tegenwoordig is het takenpakket van de brandweer veel uitgebreider. Zo wordt tegenwoordig ook voor andere incidenten, zoals ongevallen, wegdekreinigingen en andere dienstverleningen de brandweer gealarmeerd. Door het toenemende autoverkeer wordt de brandweer sinds de jaren '70 ook geregeld voor verkeersongevallen gealarmeerd. Met hydraulische redapparatuur bevrijdt de brandweer dan op advies van de ambulancedienst slachtoffers uit een wrak. Heeft een slachtoffer rug- of nekletsel opgelopen dan is het van belang dat de persoon rechtstandig uit de auto gehaald wordt en zal de brandweer het dak van een auto knippen.


Ook voor wateroverlast kan de brandweer ingezet worden. Met grote pompen wordt dan het water weggepompt. Hoewel het op Tholen nog niet het geval is, komt het met name in grote steden steeds meer voor dat een brandweerkorps uitrukt in geval van een reanimatie. Meestal kan de brandweer eerder ter plaatse zijn dan de ambulancedienst en kunnen zij alvast beginnen met de reanimatie, omdat iedere brandweerman daarvoor ook een certificaat heeft. Ook afhijsingen van patiŽnten komen steeds meer voor. Als het niet mogelijk is voor de ambulancedienst om een patiŽnt via de trap beneden te krijgen wordt een hoogwerker of ladderwagen van de brandweer ingezet om de patiŽnt via een raam naar beneden te krijgen. Op deze manier is er ook steeds meer samenwerking met overige hulpdiensten zoals de ambulancedienst en de politie.

All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia