HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
GASPAKTEAM

In de loop der jaren heeft de brandweer er heel wat taken bij gekregen. Eén daarvan is de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Voor het bestrijden van zulke ongevallen zijn speciale procedures en materialen vereist. Daarom staan er in de verschillende regio’s in Zeeland in totaal 4 gaspakteams gestationeerd. Dit zijn naast Sint Philipsland: Goes, Zierikzee en Middelburg. Sint Philipsland heeft sinds begin 2004 de beschikking over een gaspakteam. Vanwege het feit dat de gemeente Tholen op brandweergebied van de regio Brabant overging naar de Regionale Brandweer Zeeland, kreeg de blusgroep Sint Philipsland het voorrecht om een gaspakteam te formeren. Een gaspakteam is een team dat speciaal is opgeleid om te werken in chemicaliën- en gaspakken. In principe heeft elk korps de beschikking over chemicaliënpakken, maar alleen brandweerlieden die de cursus gaspakdrager hebben gevolgd mogen werken in een gaspak. Chemicaliënpakken zijn pakken waarmee gewerkt kan worden als het gaat om ongevallen met relatief minder gevaarlijke stoffen. In Goes staat een zogenaamde decontaminatieunit of ontsmettingshaakarmbak gestationeerd, die inzetbaar is voor de hele regio Zeeland. Als een ongeval met gevaarlijke stoffen plaatsvindt, zal meestal eerst een verkenning worden uitgevoerd in chemicaliënpakken. Als de aard van de stof bekend is, kan eventueel het gaspakteam gealarmeerd worden.


Het gaspakteam komt in actie als er op grote schaal langdurig behoefte is aan gaspakdragers. Als een ploeg van twee brandweerlieden in gaspak is ingezet op de plaats van het incident moet er een ploeg van twee gaspakdragers stand-by staan om direct het werk van de anderen te kunnen overnemen of bij onvoorziene omstandigheden direct te kunnen ingrijpen. Een gaspakdrager kan uiteraard niet langer dan één ademluchtvulling ingezet worden. Hij moet na een inzet wel voldoende rust houden. Tussen twee inzetten is dat minimaal twee uur.

Bij een gaspakinzet is minimaal het volgende materieel nodig:
- Verbindings/Commandowagen
- Ontsmettingscontainer of decontaminatievoorziening
- Tankautospuit (met bemanning)
- Gaspakkenbak- of container
- Hulpverleningsvoertuig
- Personeelsbus (met een extra bemanning tankautospuit)

Het gaspakteam bestaat minimaal uit:
- inzetleider (bevelvoerder)
- een aantal gaspakdragers
- een stand-by ploeg
- een ploeg voor het inrichten van het ontsmettingsveld


Gaspakdragers worden aangeroepen met ‘Golf’, gevolgd door het nummer van hun gaspak. De roepnaam van de inzetleider is ‘Lima’. Een gaspak is een eendelig kledingstuk, dat de drager volledig isoleert van de atmosfeer in zijn werkomgeving, waarbij het gebruik van een ademluchttoestel noodzakelijk is. Het doel van een gaspak is om de drager te beschermen tegen de besmetting met schadelijke stoffen gedurende minimaal de inzettijd en de ontsmettingstijd. Sinds het gaspakteam op Sint Philipsland is gestationeerd heeft het nog geen uitrukken gehad. Het team is niet alleen inzetbaar voor de gemeente Tholen, maar kan ook elders in Zeeland als tweede of derde team worden ingezet. In totaal 11 leden van de Sint Philipslandse blusgroep bezitten het certificaat Gaspakdrager.

All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia