HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Dodelijk ongeval op Oudelandsedijk bij Stavenisse

Een tragisch ongeval op de Oudelandsedijk nabij Stavenisse heeft maandagavond 23 juni 2008 het leven geist van een 45-jarige man uit de gemeente Tholen. Zijn 14-jarige dochter en haar 13-jarige vriendin die bij hem in de auto zaten toen deze tegen een boom botste raakten zwaar gewond. Volgens inwoners van Stavenisse heeft dit ongeval nog eens een extra stempel gedrukt op de gevaarlijke situatie van deze dijk.

Omstreeks 20:45 uur reed de 45-jarige man die bewuste avond over de Oudelandsedijk richting Stavenisse. Naar alle waarschijnlijkheid is de auto aan de rechterkant van de weg in de berm geraakt. Vervolgens heeft de man door een stuurcorrectie mogelijk de macht over het stuur verloren en botste aan de linkerzijde van de weg frontaal tegen een boom.

Kort na het ongeval hebben voorbijgangers het alarmnummer gebeld, waarna de hulpverlening snel op gang kwam. Direct werden een drietal ambulances uit Sint-Maartensdijk, Goes en Bergen op Zoom gealarmeerd, evenals de brandweerkorpsen van Stavenisse en Sint-Maartensdijk. Gezien de ernst van de situatie werd een Mobiel Medisch Team uit Rotterdam ter plaatse gevraagd. Normaliter komt zo een team met een traumahelikopter. Daar de heli uit Rotterdam niet bij nacht mag vliegen kwam dit team per auto naar Stavenisse. Zij waren al na zon drie kwartier ter plaatse. Naast het team uit Rotterdam werd de traumahelikopter uit Nijmegen gealarmeerd. Deze heli mag wel in het donker vliegen en kwam even na het Rotterdamse team ter plaatse op de Oudelandsedijk. Het gele gevaarte zette de landing in op een perceel uien langs de dijk, vlakbij het ongeval.

Al vrij snel na de aankomst van de hulpdiensten werd n van de slachtoffers per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom. Met het tweede meisje, de 14-jarige dochter van de bestuurder, hadden de hulpdiensten ter plaatse meer werk. Zij zat op de achterbank van de auto en zat bekneld tussen de voorstoel en de achterbank van het voertuig. De brandweer heeft de auto met hydraulisch redgereedschap opengeknipt om haar te bevrijden. Er werd besloten om haar per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Rotterdam te brengen. Het vervoer van een patint per helikopter komt slechts zeer zelden voor, daar de werkruimte in de helikopter erg beperkt is in vergelijking met een veel ruimere ambulance. Het was dan ook zaak om voor transport het meisje zo veel als mogelijk te stabiliseren. Een groot uur na het ongeval had ook het tweede meisje de plaats van het ongeval verlaten.

Inmiddels was vast komen te staan dat de 45-jarige bestuurder van de auto de klap niet had overleefd. De snelle inzet van de hulpdiensten mocht voor hem niet meer baten. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De Oudelandsedijk is lange tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Politieagenten leidden het verkeer om. Omstreeks elf uur die avond is de dienst Verkeers Ongevallen Analyse van de politie begonnen met onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Het voertuig is afgevoerd door een bergingsbedrijf. Omstreeks n uur s nachts was de weg weer vrij voor het verkeer.

Na het ongeval gingen al snel stemmen op over de gevaarlijke situatie op de Oudelandsedijk. Enige tijd geleden is het asfalt vervangen en is de oude asfaltlaag opgehoogd. Het hoogteverschil met de berm is op sommige plaatsen zon tien centimeter. Twee weken terug is ook al een ongeval gebeurd op de bewuste dijk. Een vrachtwagen moest uitwijken en kwam in de rechterberm terecht, waarna de combinatie van de dijk gleed. Veel inwoners van Stavenisse en omgeving klagen al langer over de dijk. Maar mogelijk gaat daar verandering in komen. Het waterschap is voornemens om de maximumsnelheid te verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur.

Tekst en foto's: Jan-Willem Kempeneers

All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia