HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Drie brandweerlieden komen om bij grote brand De Punt

Bij een grote brand bij een scheepsreparatiebedrijf in De Punt in Drenthe zijn vrijdagmiddag 9 mei 2008 een drietal brandweerlieden om het leven gekomen. De omgekomen brandweerlieden waren lid van het brandweerkorps Eelde. Eén van de slachtoffers is de webmaster van brandweer Eelde. Op de onofficiële website van het korps, www.egbertsbrandweersite.nl, stromen vandaag de reacties binnen in het gastenboek. Heel het brandweerkorps en de inwoners van het dorp Eelde zijn in diepe rouw gedompeld. Bij sommige huizen in de hechte gemeenschap hangt de vlag halfstok. Alle festiviteiten voor het aankomende pinksterweekend zijn afgelast. Sinds half vijf vrijdagmiddag zijn de gemeente Tynaarlo, waaronder De Punt valt, de brandweer en de politie in crisisraad bijeen. De brand zorgde voor een enorme rookontwikkeling in de omgeving. De omgekomen brandweerlieden zijn de 29-jarige Raymond Patrick Soyer (brandwacht), de 38-jarige Egbert Ubels (onderbrandmeester) en de 48-jarige Anne Kregel (onderbrandmeester). De oorzaak van de brand is, evenals de oorzaak van de dood van de brandweerlieden, vooralsnog niet bekend. Ooggetuigen vertelden dat de brandweerlieden in het pand gingen kijken of er nog mensen aanwezig waren. Vrij kort daarop was er ineens veel rook gevolgd door een hoge vuurbelasting. Toen is het fout gegaan. Verschillende media melden dat dit een 'flash over' geweest kan zijn omdat de toegangsdeur van de loods geopend werd, waardoor weer zuurstof bij het vuur kon komen. Sinds 1990 zijn in Nederland 26 brandweerlieden omgekomen tijdens bluswerkzaamheden. Op de website van het korps schreef de zoon van één van de omgekomen brandweerlieden het volgende:

's Morgens loop je met je vader door de Albert Heijn, je bent je boodschappen aan het doen en opeens gaat de pieper. Je dumpt je karretje bij een medewerker en je rent de AH uit. Je vader gaat naar de brand, en wij lopen naar onze oom. Om daar te wachten op je moeder. Je haalt het karretje op en gaat verder met je boodschappen. Eenmaal thuis bel je op dat je iets later komt op kamp. Je zet de tv aan en dan zie je: 3 brandweermensen vermist. Even later komen je Opa en Oma met het nieuws dat je vader er misschien één van is! Je zit dan te janken op de bank! En dan vertelt je oom die gebeld is en vertelt dat het ECHT je vader is, en omgekomen is. Je gaat dan weer op de bank zitten janken! Maar je kan het gewoon niet geloven dat het ECHT je vader is. Het is gewoon verschrikkelijk!

Zijn liefhebbende zoon,
Nick


De jeugdbrandweer Sint Philipsland speelt morgen wedstrijden in de gemeente Binnenmaas. In verband met het overlijden van de drie brandweerlieden zal er echter geen prijsuitreiking gehouden worden. De organisatie vindt het niet passen om zo kort na een dergelijke tragische gebeurtenis een wedstrijddag feestelijk te besluiten. "De wedstrijden worden wel gespeeld, dit is voor de jeugd een proeve van bekwaamheid, maar het past ons niet om daarna een feestelijke prijsuitreiking te houden. De uitslagen en de gewonnen prijzen zullen op een ander moment worden bekendgemaakt", aldus de wedstrijdleiding.

De webmaster van deze website, alsmede de blusgroep, wenst de nabestaanden van de omgekomen brandweerlieden heel veel sterkte toe in deze moeilijke en zware tijd.

Tekst: Jan-Willem Kempeneers
Foto's: Erik Schwartz en ANP
All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia