HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Ruim 30 brandweerkorpsen op wedstrijd in Sint-Annaland

Tientallen brandweerkorpsen gingen zaterdag met elkaar de strijd aan in Sint-Annaland. Daar werden de jaarlijkse regionale vaardigheidstoetsen van de Veiligheidsregio Zeeland georganiseerd. De deelnemende korpsen kregen verschillende verrassende scenario’s voor hun kiezen.

De blusgroep Sint-Annaland van brandweer Tholen vervulde dit jaar de rol van gastheer. Op het terrein van de plaatselijke veiling waren een drietal scenario’s nagebootst. Onder andere was er iemand met een hand bekneld komen te zitten tussen de laadklep van een aanhangwagen van een tractor. Ook moesten de brandweerlieden, voorzien van beschermende kleding, een lekkage van een gevaarlijke stof dichten. Daarna moesten de betrokken brandweerlieden volgens de daarvoor geldende procedure ontsmet worden. Door het gebruik van een speciale vloeistof bij de lekkage kan na afloop met behulp van een UV-lamp geconstateerd worden of de ontsmetting secuur genoeg was uitgevoerd. De eventueel nog aanwezige stof op de kleding gaf dan een blauwe gloed af.

De laatste baan betrof een binnenbrand in een opslagloods voor aardappelen. De bedrijfsbrandweer was uitgerukt voor deze brand maar zij waren een manschap kwijtgeraakt in het pand. Vervolgens werd opgeschaald naar middelbrand waarna een tweede voertuig ter plaatse kwam. Tijdens de verkenning werden verschillende slachtoffers en uiteindelijk ook de vermiste collega gevonden. Deze bleek onder een heftruck terecht gekomen te zijn. Met behulp van hydraulisch redgereedschap moest deze persoon gered worden.

In totaal hebben maar liefst 32 Zeeuwse brandweerploegen en acht Officieren van Dienst aan deze wedstrijd deelgenomen. Op deze manier is de theoretische en praktische kennis van de spuitgasten weer eens grondig getest. Een mooie manier van opleiden en oefenen om zo het geleerde in de praktijk toe te kunnen passen.

Tekst en foto's: Jan-Willem Kempeneers
All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia