HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Duikteam Tholen eerste bij landelijke wedstrijden

Zaterdag 20 september 2008 is het duikteam van de brandweer uit Tholen landskampioen geworden. In Vianen kwamen de 7 beste duikploegen van Nederland aan de start. De verschillende ploegen hadden zich via voorrondes gekwalificeerd voor de landelijke finale. De vier brandweervrijwilligers van de blusgroep Tholen lieten de duikteams van Brielle en Wageningen achter zich, die de 2e en 3e plaats behaalden.

In de vaardigheidstoets, zoals de brandweerwedstrijden tegenwoordig te boek staan, werden alle duikteams op meer dan 100 onderdelen beoordeeld door een onafhankelijke jury. Naast een snelle speeltijd en een snelle redtijd van de slachtoffers, gaat het er ook om de juiste prioriteiten te stellen en alle procedures en veiligheidsregels goed toe te passen. Zelfs de diploma's en logboeken van de duikers worden gecontroleerd op volledigheid, juistheid en correcte invulling.

Het probleem dat de duikers voorgeschoteld kregen speelde in een jachthaven. Daar was een aanvaring geweest tussen twee bootjes, beiden met een recreant er in. De bootjes lagen ondersteboven en een man en kind werden vermist. Een sportduiker die net op de steiger liep zag het gebeuren en sprong de drenkelingen achterna. Maar ook deze persoon kwam niet meer boven. Ten slotte wilde de havenmeester te hulp schieten in zijn bootje maar de buitenboordmotor die hij er nog in moest hangen viel uit zijn handen en hij zelf er achter aan. Kortom: een kleine ramp.

Het duikteam trof de bemanning van een eerste lokale blusgroep ter plaatse die vanaf een klein ponton in de haven niet veel meer hadden kunnen doen dan een ladder plaatsen voor de duikers die te water zouden moeten. Nadat de duikploegleider, Tino Brasz, wat informatie van de aanwezige bevelvoerder had ontvangen kon hij de eerste duiker (Patrick de Graaf) opdracht geven om het eerste slachtoffer te redden. Deze meneer zat met zijn hoofd in de luchtbel van het omgeslagen bootje. Hij werd eerst naar de kant gebracht waar de gereedstaande blusploeg kon assisteren bij het uit het water halen.

Vervolgens kon de duiker op zoek naar het tweede slachtoffer die ongeveer 35 meter uit de kant op 8 meter diepte lag. In de tussentijd had de 'assistent duikploeg', Mark Loos, de tijd genomen om de havenmeester, die weer op de kant geholpen was, uit te horen over de toedracht, de precieze plaats van de slachtoffers en de buitenboordmotor. Met deze informatie kon duiker 2, Siem Jansen, het 3e slachtoffer (de sportduiker) redden, die ook op 8 meter diepte lag. Als laatste werd de buitenboordmotor geborgen en kon alles worden ingepakt. Het duikteam Tholen had met 32 minuten de minste tijd nodig om heel de inzet af te ronden. De ploegen die de meeste tijd nodig hadden speelden ruim 40 minuten. De Thoolse ploeg behaalde 1730 punten en had hiermee bijna 40 punten voorsprong op de nummer twee, Brielle.

Ge´nteresseerde vrijwilligers kunnen zelf deel uit gaan maken van deze kampioensploeg. Het duikteam is dit jaar op zoek naar aanvulling. Wanneer je in de nabijheid van de uitrukpost woont en overdag minimaal 50% beschikbaar kom je in aanmerking voor een aanstelling. Er zijn geen kosten aan je opleiding verbonden. Maar vrijwilligerschap is niet vrijblijvend. Interesse? Neem een kijkje op de website www.brandweertholen.nl of neem contact op met de commandant brandweer.

Tekst en foto: Brandweer Tholen

All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia