HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
Alle brandhaarden zijn gedoofd bij pindabranderij in Sint-Maartensdijk

De brand in een pindaverwerkingsfabriek in Sint-Maartensdijk is volledig geblust. Zaterdagavond brak een zeer grote brand uit in het bedrijf. De brandweer is sinds die tijd onafgebroken bezig geweest met bluswerkzaamheden. Woensdag is begonnen met de sloop van het complex.

De brand brak zaterdagavond omstreeks half zeven uit in het 6700 vierkante meter grootte pand. Ongeveer honderd brandweerlieden en dertig brandweervoertuigen werden ingezet om de vlammenzee te bedwingen. Hoewel het de brandweer lukte om belendende panden te sparen moest het bedrijfsverzamelgebouw als verloren worden beschouwd. Arco Kunst van brandweer Tholen, die ten tijde van de brand Officier van Dienst was, vertelt dat de bluswerkzaamheden zo lang geduurd hebben vanwege de 200 ton pinda’s die in het pand aanwezig waren. “De nootjes lagen samengeperst in balen en bleven lange tijd branden. Vanwege instortingsgevaar was het niet verantwoord om het pand te betreden en de pinda’s af te blussen.” In het pand was verder ongeveer 50.000 liter plantaardige olie aanwezig wat ook voor regelmatig oplaaiende brandjes zorgde.

Nadat sinds zondagmiddag de brand onder controle was zijn constant brandweerlieden bij het pand ter plaatse gebleven om eventueel oplaaiende brandhaarden in de kiem te smoren. Dinsdag gaven de verschillende verzekeraars van de bedrijven en de politie groen licht om te starten met de sloopwerkzaamheden. Eerder mocht nog niet gestart worden met het slopen van het pand. “De politie wilde eerst uitgebreid onderzoek verrichten om een mogelijk misdrijf uit te sluiten”, aldus burgemeester Nuis van Tholen. Momenteel kan geconcludeerd worden dat de oorzaak van de brand niet meer te achterhalen is, al wordt brandstichting uitgesloten.

Woensdagmorgen om zeven uur is met een grote kraan gestart met het slopen van het pand. De brandweer stond tijdens deze werkzaamheden constant stand-by om de nog altijd brandende notenproducten af te blussen. Het complete bedrijvencomplex is als het ware afgepeld om zo bij de brandende resten te kunnen komen. Het laaddok van de pindabranderij is in de nacht voor de sloopwerkzaamheden door de brandweer vol water gezet. De vele tonnen pinda’s zijn door het sloopbedrijf in het met water gevulde laaddok gestort waardoor ze af konden koelen. Eén dezer dagen worden de noten door een speciaal bedrijf afgevoerd. In eerste instantie verwachtte de brandweer nog dagen nodig te hebben om de brandende resten af te blussen. Daar een groot deel van de pinda’s inmiddels was verkoold is het gelukt om donderdag alle brandhaarden te blussen. Een groot gedeelte van het pand is inmiddels gesloopt.

Ten tijde van de brand en de navolgende dagen zijn door de brandweer met enige regelmaat metingen verricht in de omgeving van het pand. Ook bij bedrijven in de omgeving zijn metingen uitgevoerd. Kunst: “De resultaten gaven geen aanleiding tot het nemen van rigoureuze maatregelen. De volksgezondheid is dan ook niet in gevaar geweest.” Naast het pindaverwerkingsbedrijf waren in het bedrijfsverzamelgebouw nog tien andere bedrijven gevestigd. Volgens burgemeester Nuis wil de gemeente de gedupeerde eigenaren zo veel als mogelijk helpen met het zoeken naar een nieuw onderkomen. De schade wordt geschat op vele miljoenen euro’s.

Momenteel is het terrein afgezet met een hekwerk. Dit om te voorkomen dat mensen het terrein gaan betreden en er zo gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De noodverordening die burgemeester Nuis deze week uitvaardigde geldt nog steeds. Het is nu aan de verzekeraars om te beslissen wanneer de nog overeind staande delen van het pand gesloopt gaan worden. De brandweer is sinds donderdagmiddag niet meer aanwezig bij het pand omdat alle brandhaarden gedoofd zijn. Het opruimen van de vele meters slangen heeft nog de nodige tijd in beslag genomen.

Tekst en foto's: Jan-Willem Kempeneers
All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia