HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
VOERTUIG

De blusgroep Sint Philipsland beschikt al jaren over een tankautospuit. In 2001 werd een al bijna 30 jaar in gebruik zijnde Mercedes vervangen door een moderne MAN. Het voertuig werd opgebouwd door Ziegler Brandweertechniek in Winschoten. Het voertuig is vrijwel identiek aan de tankautospuit van de blusgroep Sint-Annaland, die tegelijkertijd is gebouwd en opgeleverd. De MAN is voorzien van een Zieglerpomp en een watertank van 1500 liter. Met deze hoeveelheid water kan zo'n 12 minuten met twee hoge drukstralen geblust worden. Het roepnummer van het voertuig is 4231. Zoals genoemd is het voertuig van het merk MAN. Het type is 12.224 LLF (M2000) 2x4. Het kenteken is BJ-TH-65.


Op het dak van de tankautospuit is een zogenaamd ARBO-ladderrek gemonteerd. Dit houdt in dat dit rek automatisch naar beneden kan gehaald worden zodat niet één van de manschappen op het dak van het voertuig moet om een ladder of een zuigslang te pakken. Het voertuig beschikt ook over luchtvering, wat ideaal is gezien de steeds meer voorkomende verkeersdrempels. Achter op de wagen is een uitschuifbare lichtmast gemonteerd met twee lampen van elk 500 watt. Het voertuig is voorzien van de voorgeschreven striping van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


Op het dak van het voertuig zit een zwaailichtenbalk en aan de voorzijde zitten twee blauwe flitslampen. Aan de achterkant zitten op de hoeken van het dak ook twee blauwe flitslampen. Ook is hier een oranje zwaailamp gemonteerd. Het voertuig is ook voorzien van een set redgereedschap om slachtoffers te bevrijden die bij een bedrijfs- of verkeersongeval bekneld zijn geraakt. Voor het overige voldoet het voertuig aan het bestek voor tankautospuiten dat vastgesteld is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


Tegelijk met de komst van de MAN is ook een motorspuitaanhanger aangeschaft. In de aanhanger staat een motorspuit om bluswater te winnen vanuit open water. Daartoe zitten op deze aanhanger vier zuigslangen, een aanvalskorf en wat ander materiaal. De aanhanger is voorzien van striping die is voorgeschreven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook is op het voertuig een oranje zwaailamp gemonteerd, dit ten bate van de veiligheid. De pomp wordt aangedreven door een VW-Polo 4-takt benzinemotor met een vermogen van 37 kW (50 pk) bij 5000 omwentelingen per minuut. De capaciteit van de pomp bedraagt 1900 liter per minuut bij 8 bar of 2150 liter per minuut bij 4 bar. Beide waarden zijn gemeten bij een zuighoogte van 1,5 meter. Het totaalgewicht van de motorspuit bedraagt circa 189 kilo. Het type pomp is een TS 8/8 Ultra-Power. De aanhanger heeft het kenteken WY-51-FJ en is net als de tankautospuit opgebouwd door Ziegler Brandweertechniek.

All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia