HOME

NIEUWS

REGIONIEUWS

ALGEMEEN

VOERTUIG

KAZERNE

WVD-TEAM

GASPAKTEAM

HISTORIE

JEUGDBRANDWEER

UITRUKKEN

NIEUWSBRIEF

GASTENBOEK

LINKS

DISCLAIMER

CONTACT
WVD-TEAM

De blusgroep Sint Philipsland beschikt sinds een kleine tien jaar over een WVD-team. WVD staat voor Waarschuwings- en VerkenningsDienst. De belangrijkste taak van het team is het nemen van metingen om uitsluitsel te krijgen over het wel of niet aanwezig zijn van gevaarlijke stoffen in de lucht. De WVD-ploeg kan heel snel in actie komen als het vermoeden bestaat dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Voorbeelden hiervan zijn: een gekantelde tankwagen met een gevaarlijke stof, een brand waar gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen of een lekkage in een chemische fabriek.


De alarmering van de WVD gebeurt door de alarmcentrale. De WVD-ers worden gealarmeerd via hun alarmontvanger en gaan naar de kazerne. Er wordt telefonisch of via de mobilofoon contact gezocht met de alarmcentrale. De alarmcentrale geeft dan een co÷rdinaat op waar gemeten moet worden. De meetploeg van de blusgroep Sint Philipsland heeft het roepnummer 74W091. Dit staat voor meetploeg nummer 91 van regio 74.


Met enige regelmaat wordt de Fliplandse WVD-ploeg gealarmeerd. Meestal moet de ploeg dan standby gaan staan op de kazerne, omdat alle WVD-ploegen uit de regio ingezet zijn. Ook komt het voor dat de ploeg bij een grote brand daadwerkelijk ingezet wordt om metingen uit te voeren. Met behulp van de metingen kan worden gezien of er eventueel maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid van de omgeving te waarborgen.


Het WVD-team geeft de resultaten van een meting door aan de meldkamer, die metingen van andere teams vergelijkt en zodoende eventueel geluidswagens de straat op kan sturen of de alarmsirene's kan activeren. Naast de blusgroep Sint Philipsland, beschikt binnen de gemeente Tholen ook de blusgroep Sint-Maartensdijk over een WVD-team.

All rights reserved - © 2005-2009 - Realisatie: Kempeneers Multimedia